top of page
Ara

Tarihteki Kadınlar: İlk Muhtar Gül Esin

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte başlayan demokratikleşme hareketleri kadınların da seçme seçilme haklarını kazanmasıyla devam etmiştir. Bu haklardan biri de kadınların muhtar olmasıdır. İlk kadın muhtarımız da Gül Esin’dir. Bu yazıda biraz kendisinden ve muhtarlığı boyunca yaptığı işlerden bahsedeceğiz.



1933 yılında Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirciedere Bucağı’nda muhtarlığa adaylığını koymuştur. Diğer erkek adayların arasından en yüksek oyu alarak muhtar seçilmeyi başarmıştır. Göreve başladıktan sonra toplumsal düzene dair bazı yenilikler yapmıştır. Kahvelerde kumar oynamayı yasaklamıştır. Çocukların okula gönderilmesini, kadınlarının toplumsal hayata adapte olmasını desteklemiştir. Ayrıca kız kaçırma olaylarının yaşanmasını engellemek için de çaba sarf etmiştir. Nikah işlemlerinin düzene girmesi için çalışmalar yapmıştır.


Gül Esin 18 Aralık 1990’da vefat etmiştir. Evlat edindiği kızından öğrenilen bilgiyle mezarının Nazilli’de olduğu öğrenilmiş ve yıllar sonra mezarı yaptırılmıştır. 2011 yılında da Aydın’a büstü dikilmiştir. Biz de saygıyla anıyoruz.

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page