Bazı yerleşmiş toplumsal düşüncelerden dolayı savaş, mücadele gibi konularda akla ilk olarak erkekler gelir. Fakat tarihimizde bu mücadelelerde başarılara katkısı olan birçok kadın da vardır. Onların nerede, ne zaman, hangi şartlarda neler başardıklarını öğrenerek kendi hayatımızda yolumuza ışık tutmalarını sağlayabiliriz. Bu amaçlar doğrultusunda açtığımız kategorimizde girişi Fatma Seher Erden(Kara Fatma) ile yapacağız.
Fatma Seher Erden’in eşi Derviş Ahmet Bey Kafkas Cephesi’ne gittiğinde kendisi Edirne’de kalarak örgütlediği kadınlarla birlikte buradaki işgallere karşı mücadele etmiştir. Eşinin Sarıkamış’ta şehit olduğu haberini aldıktan sonra kardeşi Mehmet Çavuş’la beraber mücadeleye katılmaları için bir birlik oluşturdu. Sivas Kongresi yapılırken Sivas’a gitti ve Mustafa Kemal’le görüşerek Milli Mücadele’ye birliğiyle beraber katılmak istediğini söyledi. Mustafa Kemal, Fatma Seher Erden’e gözü karalığından dolayı “Kara” lakabını verdi.
İzmit’te kurmuş olduğu 700 erkek ve 43 kadından oluşan birlikle Rum ve Ermeni çetelerine karşı savaştı. Sonrasında İnönü Savaşlarında, Sakarya Savaşı’nda ve Büyük Taarruz’da bulundu. Büyük Taarruz’un başlarında General Nikolaos Trikupis’e esir düşse de kendi imkanlarıyla kaçarak kurtuldu ve yine ordusunun başına geçti. Savaşın zaferle sonuçlanmasından sonra Bursa’ya giderek buradaki işgallerin son bulmasında etkili oldu.
Savaş ve işgaller bitip milli mücadele kazanıldığında üsteğmen olarak emekli oldu. Emekli maaşını “Ben yaptığım hiçbir şeyi maddi bir beklenti içerisinde yapmadım.” diyerek Kızılay’a bağışladı. 67 yaşındayken rahatsızlanıp Darülaceze’ye kaldırıldı. 11 gün sonra da kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Bugün Kara Fatma ile ilgili edindiğimiz çoğu bilgiye araştırmacı yazar İlknur Bektaş sayesinde ulaşabiliyoruz. Son dönemlerde Fatma Seher Erden’in hayatının beyaz perdeye aktarılacağıyla ilgili haberler gündemde. Senaristliğini de yine İlknur Bektaş’ın üstlendiği bu filmi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Comments